Tanda Tanda Buasir Awal

Tuesday, April 18th, 2017 - Kesehatan
Tanda Tanda Buasir Awal

Tanda Tanda Buasir Awal

Tanda Tanda Buasir Awal – Buasir biasanya tidak berbahaya atau membawa sebarang ancaman nyawa. Jarang sekali pesakit buasir mengalami pendarahan yang teruk sehingga menjadi anemia (kekurangan darah) teruk yang menyebabkan kematian.

Terdapat sebahagian kes, kesakitan buasir akan hilang dalam masa beberapa hari.Tetapi dalam kebanyakan kes, masalah buasir akan kembali dan biasanya lebih teruk daripada yang sebelum ini.

Tanda Tanda Buasir Yang Perlu Anda Tahu

Walaupun terdapat ramai orang yang mengalami masalah buasir, tetapi bukan semuanya merasai tanda-tanda awal buasir. Tanda awal buasir jenis dalaman yang paling biasa adalah pendarahan berwarna merah terang meliputi sisa najis, di atas kertas tandas, ataupun di dalam mangkuk tandas.

  1. Terdapat banyak tanda tanda buasir yang anda perlu tahu untuk mengenalpasti samaada anda mengalami gejala ini atau tidak. Tanda-tanda buasir salah satunya adalah pendarahan. Kemungkinan pendarahan dubur adalah sesuatu yang boleh dianggap sebagai tanda-tanda buasir. Pendarahan dari rektum biasanya masuk ke dalam notis semasa membuang air besar di mana terdapat noda darah di dalam najis. Ia adalah digalakkan untuk segera berjumpa doktor jika ada berlaku sebarang pendarahan dari saluran dubur sebelum, semasa, atau selepas membuang air besar. Bagaimanapun, perlu mengambil kira bahawa pendarahan dalam dubur juga boleh menjadi satu lagi bentuk gangguan / penyakit, dan mungkin tidak semestinya punca buasir. Pendarahan dubur boleh menjadi sangat tidak selesa dan memalukan. Sejak pendarahan yang berlaku apabila dubur atau lebih rendah tubuh mengenakan tekanan, pendarahan boleh berlaku di mana sahaja seperti apabila seseorang itu di tempat awam. Tidak perlu dikatakan, tiada siapa yang mahu mempunyai pakaian mereka berlumuran dengan darah dari dubur.
  2. Satu lagi tanda tanda buasir awal adalah perubahan yang luar biasa dalam cara najis anda kelihatan seperti. Perubahan secara tiba-tiba dalam saiz, bentuk dan warna najis mungkin menunjukkan buasir. Tersumbat atau laluan yang sempit (kerana kesesakan) boleh menjadi sebab untuk najis nipis bersaiz (tidak begitu biasanya nipis). Najis berwarna gelap juga menunjukkan sekatan tertentu di dalam petikan ini.
  3. Selain itu tanda-tanda buasir adalah sakit dalam rektum atau di sekitar kawasan dubur yang tidak disebabkan oleh apa-apa kecederaan fizikal yang diketahui boleh menunjukkan keadaan buasir. Sebahagian daripada sakit termasuk denyutan yang kuat dan rasa tidak selesa yang tidak reda dengan mudah harus menjadi alasan yang cukup untuk mendapatkan seorang doktor yang menasihati. Buasir luaran adalah lebih cenderung untuk menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan sejak buasir luaran adalah lebih terdedah kepada perengsa luar. Dalam beberapa kes, sakit juga disertai dengan pendarahan.
  4. Tanda-tanda buasir seterusnya adalah pelepasan dari dubur juga mungkin menunjukkan buasir. Ini pelepasan dubur boleh disebabkan oleh kerengsaan atau bengkak buasir dalaman.
  5. Lebam, kudis, ketulan dan bengkak di sekeliling dubur dan rektum juga boleh menjadi tanda-tanda buasir. Ketulan, luka, lebam, bengkak dan kantung seperti protrusions dalam dubur adalah disebabkan oleh pembengkakan saluran darah di dalam saluran dubur dalaman kerana terlalu banyak tekanan yang dikenakan oleh dubur. Saiz ketulan mungkin berbeza-beza dari saiz kepada satu yang lebih besar. Terdapat asasnya empat darjah buasir dan masing-masing mempunyai tanda-tanda yang sama dan tanda-tanda serta rawatan

Walau bagaimanapun, jika seseorang itu tidak menjaga permakanan dan memulihkan keadaan dia, buasir dalaman boleh bertambah teruk dan menonjol melalui liang dubur dan tertonjol di luar tubuh. Keadaan ini adalah amat menyakitkan dan menggangu.

Buasir tahap ini dikenali sebagai Buasir Luaran. Tanda tanda buasir luaran termasuk bengkak yang menyakitkan atau pengerasan tisu-tisu di sekitar dubur apabila darah membeku di dalam tonjolan buasir. Pada tahap ini, sebarang geseran atau gosokan yang kasar mungkin akan menjadikan keadaan menjadi lebih teruk.

Tanda Tanda Buasir Awal | admin | 4.5